Editura Sfîntului Gherman (St. Herman Press) este arondată frăției creștin ortodoxe monahal-misionare a Sfîntului Gherman din Alaska, care acum face parte din Eparhia Americii de Vest a Bisericii Ortodoxe Sîrbe, sub oblăduirea Părintelui Maxim, Episcop al Americii de Vest. Îşi are sediul la Platina, California, SUA.
La această editură a apărut de curînd calendarul ortodox pe anul 2014, cu tema “NEW CONFESSORS OF ROMANIA” – Noi Mărturisitori din România (cu un cuprins de 120 de pagini în format A4, în limba engleză).
Fiecare număr anual al Calendarului Sf. Herman de Alaska are o temă unică dedicată sfințeniei, ca sursă de inspirație pentru creștinii aflaţi în luptă cu mentalitatea modernă. Temele anilor trecuţi au inclus: Sfinții din America – cu ocazia bicentenarului Ortodoxiei din America, Sfinții Români deja canonizaţi, scriitoare ortodoxe de pe mapamond, dobîndirea Duhului Sfânt. Fiecare număr al acestei apariţii anuale include scurte biografii, fotografii rare și iconografie înălţătoare.
Calendarul (dedicat calendarului iulian al Bisericii Ortodoxe) cuprinde sinaxarul zilnic, cu prezentarea sfinților ortodocși, trimiteri din Sfînta Scriptură și perioadele de post pentru fiecare zi a anului, dar şi o listă a drepţilor încă necanonizaţi din ultimele secole. Numeroşi sfinți și drepți au fost adăugaţi în agenda din acest an.
Practic, calendarul 2014 editat de Editura Sf . Gherman este dedicat Noilor Mărturisitori din România. Acesta include un articol extins despre istoria prigoanei comuniste din România, articol care detaliază modul în care acești oameni cu mare credință au supravieţuit brutalităților sistemului penitenciar lipsit de Dumnezeu, în cele din urmă devenind mari luminători pentru cei din jur, cu un rol esențial în orientarea către o renaștere spirituală în România. În carte sînt incluse şi biografiile detaliate ale mărturisitorilor români, şi portrete iconografice a doisprezece dintre aceşti mărturisitori ai închisorilor comuniste, realizate de maicile iconare de la Mănăstirea Diaconeşti (jud. Bacău).
Părintele Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, sfinţia sa însuşi un mare mărturisitor român, a fost, încă de la începutul anilor ’90, un veşnic ostenitor şi veghetor întru comemorarea camarazilor de suferinţă. Un singur exemplu: Părintele Gheorghe Calciu şi-a ales, ca loc de veci, ograda mănăstirii de la Petru Vodă păstorita de Părintele Justin (foto mai jos, cu mormîntul Părintelui Calciu), căci numai acolo s-a simţit cu adevărat acasă, căci România îl expulzase demult, luînd drumul Statelor Unite, în exil…
În legătură cu Părintele Gheorghe Calciu, aceeaşi Editură Sf. Gherman din SUA a publicat de curînd o carte de Interviuri, omilii şi dialoguri cu Părintele Gheorghe Calciu (“Father George Calciu: Interviews, Homilies and Talks“), carte de 392 de pagini, în limba engleză.