Cuviosul Dionisie Ignat – Să fim mîndri că sîntem români şi ortodocşi

Reporter: – Deci nu trebuie să facem compromisuri.
Părintele Dionisie: – Da. Nu trebuie [compromisuri], sub nici un motiv.

Reporter: – Și învățământul nostru să fie un învățământ bazat pe adevăr.
Părintele Dionisie: – Pe adevăr. Adevărul este Ortodoxia. Nu este alt adevăr decât Ortodoxia. Mai cu seamă noi, Român ii, care n’am cunoscut altă credință, să fim mândri și să ținem cu strășnicie Ortodoxia la înălțime. Lasă să zică alții ceea ce-or vrea, noi să ținem adevărul Ăsta-i Adevărul – Hristos, Ortodoxia.

Reporter: – Și profesorii?
Părintele Dionisie: – Profesorii… sînt teologi, dar să fie aproape de neam și de Ortodoxie, pentru că Ortodoxia și națiunea sînt încleștate, împletite una cu alta. Una fără alta nu pot trăi. Să fim mîndri că sîntem Români și ortodocși. Acestea două nu pot să fie una fără alta. De aceea să le respectăm pe amîndouă, că asta e spre slava lui Dumnezeu și spre lauda neamului nostru.

Reporter: – Înalt Prea Sfinția Sa Andrei spunea că e nevoie acum de caractere, de modele. Cum vedeți dumneavoastră că trebuie să fie un model în Ortodoxie?
Părintele Dionisie: – Orice schimbare, dacă nu corespunde sfaturilor Sfinților Părinți, să știți că nu este bună, că n-o să reușim să facem alte modele. În orice schimbare să avem temelia învățăturilor Bisericii, că numai Biserica este adevărul. Orice adevăruri venite de la omenire sînt amestecate cu neadevăruri, amestecate cu minciuni. Numai Biserica, Evanghelia este adevărul.

(din volumul Starețul Dionisie de la Colciu. Cuvinte din Sfântul Munte Athos, ed. Predania, 2022, p. 83)