Diplomă de onoare pentru părintele Paulin Clapon

Luni, 8 Iunie a.c., părintele Paulin Clapon a primit din partea Batalionului de paraşutişti “Smaranda Brăescu” din Bacău o diplomă de recunoştinţă pentru meritele sale în al doilea război mondial. Părintele Paulin a făcut parte din prima companie de paraşutişti militari, o armă a forţelor speciale ale Armatei Române, întemeiată în anul 1941.

Redăm mai jos relatarea televiziunii naţionale:

 

Slujba de dimineaţă de la Mănăstirea Petru Vodă a fost specială. Alături de călugări şi credincioşi, au stat ofiţeri şi subofiţeri ai Batalionului de paraşutişti “Smaranda Brăescu” din Bacău. Au bătut drumul până la mănăstire ca să îşi întâlnească un vechi camarad – Părintele Paulin Clapon.

El a făcut parte din prima companie de paraşutişti militari, până în 1945. Apoi a cunoscut prigoana comuniştilor în temniţele de la Aiud, unde a fost închis aproape 20 de ani.

Chiar dacă acum nu mai poate vorbi, călugărului i-au dat lacrimile când a primit în dar o plachetă cu prima femeie parașutist a României.

Părintele Paulin a cunoscut-o personal pe Smaranda Brăescu în anii războiului.

Parașutiștii băcăuani l-au căutat luni de zile până când l-au descoperit la mănăstirea nemțeană. Pentru ei, sublocotententul în retragere Gheorghe Clapon este un exemplu.