Părintele Justin Pârvu despre misiunea omului pe pămînt

Care e misiunea omului pe pământ? Are omul o misiune divină? Cum poate ajunge la conştiinţa acestei misiuni?

– Pe pământ omul este dator să-L găsească pe Dumnezeu, de Care s-a ascuns mai înainte în rai, împlinind poruncile pe care le-a lăsat Hristos în Evanghelie. Să-şi ispăşească păcatele prin Botez şi Spovedanie, să se împace cu Hristos prin Sfânta împărtăşanie, pe care le primeşte în casa lui Dumnezeu, biserica. Iar casa lui Dumnezeu e şi casa noastră, unde ne odihnim de pribegia în care ne aflăm pe pământ. Cine se întoarce Acasă, ca şi fiul risipitor, acela conştientizează misiunea sa dumnezeiască pe acest pământ.

Omul pare să fie mai mult în competiţie cu lucrurile decât pentru relevarea spiritului, a sufletului. Or, se ştie, materialitatea atârnă, sufletul bogat înalţă. Prin ce mijloace poate fi convins creştinul să regăsească bucuria sufletească?

– Ar trebui să ne dăm seama că prosperitatea materială după care alergăm nu-i decât o iluzie, o momeală care ne bagă în primejdii nebănuite, într-o nefericire mult mai periculoasă decât sărăcia materială, trebuie să le reamintim oamenilor că există împliniri mai înalte decât acestea, să-i facem să resimtă bucuria dragostei, a jertfei, a trăirii frumuseţilor naturale pe care le-a sădit Dumnezeu pe acest pământ. Omului ar trebui să-i spui câteva lucruri: Ai nevoie, omule, de puţine lucruri ca să fii liniştit, fericit, mult mai puţine decât crezi. Ce ai în plus atârnă greu, foarte greu, te scufundă.

Din cartea lui Adrian Alui Gheorghe – Părintele Iustin şi morala unei vieti câştigate, Piatra Neamţ, 2005