Lunetiştii papei

Întrucît anunţata vizită a şefului statului Vatican se va desfăşura în următoarele zile prin mai multe localităţi de pe cuprinsul României, îi îndemnăm pe credincioşii ortodocşi să nu ia parte în nici un fel la aceste vizite locale. Mai mult, să nu se apropie nici măcar de ferestre, nici de balcoane, dacă locuiesc în preajma traseului papal. Deja Poliţia Română a făcut vizite de informare în toate locuinţele din preajma traseelor anunţate, sfătuindu-i pe riverani să nu apară la fereastră în acele zile, deoarece pot să-şi piardă viaţa. Pe tot parcursul traseului papal vor fi mobilizaţi zeci de lunetişti ai serviciilor de pază pe acoperişuri, mansarde şi balcoane. Români, feriţi-vă de papă, dacă vă iubiţi mîntuirea, viaţa şi sănătatea!

Mesajul nostru nu este o glumă şi nici un îndemn spre panică. Este realitatea cea mai dură cu putinţă şi ţine de protocoalele de securitate acordate celui mai important om politic al lumii. La fel au stat lucrurile şi în urmă cu 20 de ani:

Din ziarul Ziua, 30 Aprilie 1999:

“Locuitorii zonelor in care se vor desfasura principalele activitati vor fi contactati de cadre ale Politiei si li se vor explica anumite reguli pe care trebuie sa le aplice, mai precis, li se va cere sa evite stationarea in balcoane si deschiderea geamurilor, in timpul desfasurarii ceremoniilor. Pentru paza inaltului oaspete, SPP [Serviciul de Pază şi Protecţie] va folosi 50% din efective si se vor lua masuri de siguranta sporita. Astfel, coloana oficiala va fi insotita de un elicopter al MI [Ministerul de Interne], cu un echipaj de luptatori antitero, din SPP, pe cladirile aflate in vecinatatea locurilor, in care se vor desfasura ceremoniile religioase, se vor afla echipe de lunetisti si observatori, iar intrarea in dispozitiv se va face intr-un interval cuprins intre 24 si 5 ore.” [probabil ziaristul a vrut să spună 24 ore şi 5 zile]

Din ziarul Ziua, 9 Mai 1999:

“De altfel, masurile de protectie si paza initiate pentru acest eveniment au fost deosebite. Pe platforma aeroportului, doi luptatori antitero au supravegheat fara incetare zona, cu binocluri profesioniste. Patrunderea in incinta aeroportului s-a facut prin traversarea a numeroase filtre, inclusiv trecerea prin poarta antitero. La plecarea Sanctitatii Sale, un elicopter al Politiei a survolat zona, in timp ce un lunetist aflat in interior era pregatit sa intervina.”

Din ziarul Ziua, 9 Mai 1999:

“In jurul orelor 12.30, imprejurimile strazii Pictor Constantin Stahi, pe care se afla sediul Nuntiaturii Apostolice, locul in care este cazat Papa Ioan Paul al II-lea, erau ticsite de Politie si agenti ai serviciilor secrete. Desi mai erau peste doua ore pana ce Sanctitatea Sa avea sa soseasca la sediul Nuntiaturii, toti ofiterii erau deja in dispozitive.
Trebuie mentionat ca pe strada Pictor Constantin Stahi se poate accede din doua parti: fie din strada Schitu Magureanu, fie de pe strada Stirbei Voda. In dreptul intrarii de pe strada Schitu Magureanu se afla o biserica ortodoxa. Reporterii ZIUA au patruns inauntru, pentru a sta de vorba cu parintele paroh. Desi usa bisericii era larg deschisa, inauntru nu se vedea nimeni. La un moment dat, dinspre pronaos, un civil cu barba si par lung, care vorbea de zor la un telefon mobil, ne-a spus ca biserica e inchisa, poftindu-ne rapid afara. In cateva secunde insa, ne-am lamurit: asa-zisul preot era de fapt un SPP-ist. Ne-au convins statiile si pistolul prins in ham. Ulterior, l-am observat pe tanarul ofiter imbracat in sutana, cu o cruce mare pe piept, dand ultimele indicatii politistilor de la BAOLP.
[…] Accesul pe strada Pictor Constantin Stahi era permis doar riveranilor, numai daca acestia puteau face dovada ca intr-adevar locuiesc acolo.
Pe terasele blocurilor se aflau lunetisti de la SPP, iar la cateva dintre ferestruicile rotunde de la mansarda imobilului ce adaposteste Nuntiatura Apostolica, se zareau suporturile pustilor cu luneta. In curtea Nuntiaturii au sosit mai intai bagajele delegatiei, incarcate in trei dubite albe. Personalul le-a descarcat si le-a carat, mai apoi, inauntru. Sanctitatea Sa a ajuns la sediul Nuntiaturii Apostolice la orele 15,18. Multimea de credinciosi catolici, printre care erau amestecati si multi curiosi, a inceput sa murmure. Trei antemergatoare deschideau drumul masinii papale care, mergand cu o viteza de aproximativ 10 kilometri pe ora, nu s-a oprit decat in fata intrarii din cladire. Ajutat sa coboare, Papa a intrat direct inauntru, fiind urmat de suita ce insotise convoiul. Afara ramasesera doar SPP-istii si ofiterii de la Brigada Antitero a SRI.

 

“Dumnezeu să binecuvinteze România şi pe toţi românii!” spunea testamentar Părintele Justin Pârvu.

 

Mănăstirea Petru Vodă