Dezbatere (?) la Ministerul Sănătăţii pe tema cardurilor de sănătate, Vineri, 16 Ianuarie a.c.

Ministerul Sănătăţii anunţă organizarea unei dezbateri pe tema controversatelor carduri de sănătate. Faptul că ele au fost refuzate de un milion (1.000.000) de cetăţeni români nu le zice nimic. Faptul că ţările civilizate nu au astfel de măsuri, ci multiple alternative care nu încalcă drepturile omului, nu le zice nimic. Colegiul Medicilor din România s-a pronunţat foarte ferm împotriva acestor carduri electronice. Sinodul BOR a cerut alternativă la actele electronice încă din Februarie 2009. Faptul că în anul 2009 un milion de cetăţeni români au semnat împotriva oricărui fel de acte de identitate electronice nu le zice nimic. Nu vedem rostul unei alte dezbateri cînd faptele sînt atît de limpezi.

Prin urmare, cine crede că are ceva de adăugat la cele de mai sus şi cine crede că Ministerului Sănătăţii chiar îi pasă de Constituţia României şi de opinia cetăţeanului, se poate înscrie la cuvînt ca în cele 3 minute acordate de minister să îşi exprime opinia.

În privinţa poziţiei mănăstirii noastre, considerăm de o mai stringentă importanţă abrogarea Ordinului Ministerial nr. 1170 din 22 octombrie 2014 prin care cetăţenii români devin piese de schimb, întrucît un stat de drept ar trebui să ofere şi să ceară:

a. ca donarea şi primirea de organe să se facă numai prin cerere personală a cetăţeanului însuşi, semnată de donator sau de primitor în deplinătatea facultăţilor mintale, această decizie neputând fi luată de nimeni altcineva decât de cel căruia aparţine trupul; şi

b. formularele de ofertă (a donatorului) şi de acceptare (a primitorului) trebuie să fie explicite şi separate de actele care garantează asigurarea medicală, iar nu incluse în acestea.

Cererea de alternativă la cardurile de sănătate este acum o poziţie oficială a Sinodului BOR, care va fi prezent la această dezbatere prin reprezentanţi acreditaţi. Mănăstirea Petru Vodă se consideră astfel implicit reprezentată. Punctul de vedere creştin va fi susţinut de mai multe ONG-uri. Creştinii care simt că Harul lui Dumnezeu îi luminează pentru a spune ceva în plus sînt îndemnaţi să se înscrie şi să participe la dezbatere.

Aşa cum în vremea primului iconoclasm (anii 730-843 d.Hr.) creştinii apărau chipul Mîntuitorului Hristos şi al Sfinţilor Săi, iar nu materia pe care ele erau realizate, astăzi, în vremea celui de al doilea iconoclasm (stricarea chipului lui Dumnezeu din om prin cyborgizare), ne definim împotrivirea faţă de obligativitatea (nu existenţa sau libertatea altor cetăţeni de a folosi) actelor de identitate electronice. Ar fi absurd ca telefoanele celulare, calculatoarele, tabletele, etc., să fie obligatorii în relaţiile oficiale ale cetăţenilor cu statul.

Să ne rugăm!