Semn al purtării de grijă a lui Dumnezeu: înregistrări audio din 1969 cu cîţiva din Sfinţii închisorilor

La 23 Decembrie 1969, la împlinirea a 80 de ani ai poetului Nichifor Crainic (1889-1972), mai mulţi invitaţi de ai săi din lumea bisericească şi laică au ţinut să-i facă urări de sănătate şi viaţă rodnică. Prin minune, s-au păstrat cîteva înregistrări audio ale cuvintelor aniversare ale prietenilor mult încercatului poet.

Redăm aici prima dintre ele, discursul Părintelui Dumitru Stăniloae:

„Iubite domnule profesor Nichifor Crainic,

Toți cei ce vă înconjoară aci, astă seară, pentru a vă sărbători la frumoasa vârstă de 80 de ani, își mărturisesc iubirea lor față de dumneavoastră: cei mai vârstă, o iubire veche rămasă statornică, cei mai tineri, o iubire nouă, dar nu mai puțin fermă. Dar ei sunt numai o mică reprezentanță a numărului indefinit de mare, ce vă prețuiesc și vă iubesc în toată țara. Așa să ne socotiți și pe noi cei câțiva participanți ai lumii teologice și bisericești, prezenți aci, ca o mică parte din marele număr al ucenicilor și prietenilor dumneavoastră din acest plan al vieții românești…

Am iubit în dumneavoastră pe iubitorul Transilvaniei de curând dezrobite în anii de după ’920. Ați făcut parte din generația care a mers voluntar în războiul pentru întregirea neamului și v-ați dat seama că dorul cel mare dintre Făt-Frumosul de dincoace de Carpați și Ileana Cosânzeana de dincolo de Carpați, după întâlnirea lor, trebuia să continue într-o iubire tot așa de mare. Și-ați fost cel care dădeați exemplul: în fiecare duminică colindați orașele din Transilvania creându-vă legături, mărturisindu-vă dragostea pentru Ardeal, ținând conferințe, lucrând la sudarea sufletească a noastră cu frații de pretutindeni…….

De aceea, noi socotim, cei ce vă iubim și vă prețuim, că sunteți un precursor, atât în atragerea atenției asupra acestei spiritualități populare, cât și asupra acestor concluzii de sobornicitate românească, pe care le-ați dezvoltat neîncetat. Sunteți un precursor pe care vă vor prețui așa cum vă prețuim noi, cei ce vă iubim, din două sau trei generații, vă vor prețui și vă vor adânci și vor înțelege și vă vor relua generațiile care vor urma.

Iubite domnule profesor,

Acum 80 de ani, Moș Crăciun a adus într-o casă țărănească din apropierea Bucureștiului, un dar neprețuit nu numai pentru casa aceea, ci un dar neprețuit și netrecător pentru toată cultura românească.

Să trăiți! La mulți ani!” (Pr. Dumitru STĂNILOAE)

Înregistrarea discursului, dimpreună cu cele de mai jos, au fost scoase la lumină de cercetătorul Florin Duţu, preluate de pe marturisitorii.ro.

*

Cuvîntul elogios al lui Radu Gyr la acelaşi eveniment:

*

Nichifor Crainic în dialog cu Pan Vizirescu (7 Februarie 1969):

*

Slavă Ţie, Doamne, pentru purtarea Ta de grijă!