– Care e misiunea omului pe pământ? Are omul o misiune divină? Cum poate ajunge la conştiinţa acestei misiuni?
– Pe pământ omul este dator să-L găsească pe Dumnezeu, de Care s-a ascuns mai înainte în rai, împlinind poruncile pe care le-a lăsat Hristos în Evanghelie. Să-şi ispăşească păcatele prin Botez şi Spovedanie, să se împace cu Hristos prin Sfânta împărtăşanie, pe care le primeşte în casa lui Dumnezeu, biserica. Iar casa lui Dumnezeu e şi casa noastră, unde ne odihnim de pribegia în care ne aflăm pe pământ. Cine se întoarce Acasă, ca şi fiul risipitor, acela conştientizează misiunea sa dumnezeiască pe acest pământ.
– Omul pare să fie mai mult în competiţie cu lucrurile decât pentru relevarea spiritului, a sufletului. Or, se ştie, materialitatea atârnă, sufletul bogat înalţă. Prin ce mijloace poate fi convins creştinul să regăsească bucuria sufletească?
– Ar trebui să ne dăm seama că prosperitatea materială după care alergăm nu-i decât o iluzie, o momeală care ne bagă în primejdii nebănuite, într-o nefericire mult mai periculoasă decât sărăcia materială, trebuie să le reamintim oamenilor că există împliniri mai înalte decât acestea, să-i facem să resimtă bucuria dragostei, a jertfei, a trăirii frumuseţilor naturale pe care le-a sădit Dumnezeu pe acest pământ. Omului ar trebui să-i spui câteva lucruri: Ai nevoie, omule, de puţine lucruri ca să fii liniştit, fericit, mult mai puţine decât crezi. Ce ai în plus atârnă greu, foarte greu, te scufundă.
Din cartea lui Adrian Alui Gheorghe – Părintele Iustin şi morala unei vieti câştigate, Piatra Neamţ, 2005